NU! Copilul meu nu consumă, nu bea, nu fumează… NU copilul meu! E multă iubire amestecată laolaltă cu frică în această negație. E multă singurătate, deznădejde, disperare!
România abordează dintotdeauna fenomenul consumului și dependenței de droguri cu amenințări și frică, cu polițiști, procurori și pedepse cu închisoarea și nu ca o problemă medicală. Dar adicția e o boală și încă una dintre cele cu cel mai bun prognostic printre diagnosticele psihiatrice. Dacă ai instrumente terapeutice ca peste mări și țări. Dar în România nu ai. În toată țara nu exista un singur centru de stat cu paturi specializat pe tratarea minorilor care consumă substanțe psihoactive.
Bun! Ne-am ocupat noi atunci! Și în 2024 am dezvoltat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila primul centru de stat pentru recuperare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineri – C.R.E.A.A.Ti.V. Împreună cu cei mai buni specialiști din domeniu!













Foto: Bogdan Dincă
Unde îți duci copilul?
Realitatea cruntă este că un spital de psihiatrie îl ține internat o săptămână, hai două, cât trece peste faza acută, după care îl iei acasă și începe să consume iar… Și atunci am creat acest loc de cazare pe termen lung. Un loc care este în cadrul unui spital, adică ai acces la medici, la ambulator, la tratament medicamentos, dar care nu este parte din clădirea spitalului și unde copiii internați au parte de un program terapeutic special gândit pentru ei, cu psihoterapie, art terapie, ergoterapie, sport. Totul gratuit, ca în orice alt spital de stat!

Constanța, Lugoj, Suceava, Baia Mare, Țăndărei, București doar cateva din orașele dincolo de granița județului Prahova de unde primim solicitări pentru asistența și tratamentul adolescenților care consumă sau care sunt dependenți. Atunci când ești medic, îți dorești să răspunzi întotdeauna afirmativ solicitărilor de ajutor, iar cererea pe acest domeniu al dependențelor este în creștere, din cauze sociale și familiale, de micro si macro climat. Susținerea comunității prin crearea unui Centru care să ofere servicii specializate și profesioniste, în sistem rezidențial/spitalizare, pentru adolescenții cu dependențe este un proiect ambițios care a devenit realitate prin parteneriatul cu Asociația Zi de Bine și Clinica Atelier Psy, prima specializată în abordarea și tratarea dependențelor la tineri, folosind resursele umane și locative pe care Spitalul Voila le deține.

O echipă de specialiști în sprijinul tinerilor
Problemele de consum de substanțe la tineri și adolescenți sunt diferite ca manifestare de aceleași probleme la vârstă adultă. Adolescenții tind să aibă mai adesea un consum abuziv, decât o dependență. Ei asociază adesea alte probleme de sănătate mintală precum depresia, anxietatea, comportamente de auto-vătămare. De asemenea, adolescenții suportă mai greu formele obișnuite de psihoterapie în care se discută și se analizează un comportament. De aceea, programul terapeutic e gândit să fie mai dinamic, mai creativ, să integreze mai multe activități de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament și, în mod esențial, să aibă și o componentă de implicare a părinților și familiei.
Astfel, medicilor de la Spitalul de Psihiatrie Voila le-am adus aproape echipa de specialiști din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, printre puținele clinici din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor. Un efort Câmpina-București, Voila-Atelier Psy care a însemnat formări pentru echipa medicală care lucrează direct cu minorii, vizite la clinici de specialitate de peste hotare, supervizare cazuistică lunară pe programul CREAATiV și o ajustare permanentă la cele mai eficiente soluții care îi pot ajuta pe copiii noștri când se întorc înapoi la viața de acasă. Toate, susținute de Zi de BINE.
Perspective pentru psihiatria pediatrică
Am plecat de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu exista niciun singur centru de stat care să ofere îngrijiri rezidențiale profesioniste, de psihiatrie și psihologie, copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe – alcool, droguri, medicamente. CREAATiV a apărut din nevoia de a umple această lipsă de servicii specializate, propunându-și să ofere servicii rezidenţiale de durată medie și lungă, oferite de profesioniști în sănătate mintală cu formare în abordarea medico-psiho-socială a problemelor legate de consumul de droguri la minori. Aceste servicii au fost dezvoltate în cadrul unei secţii de psihiatria copilului și adolescentului, în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, ceea ce le face accesibile și gratuite.
La 1 an de activitate, am publicat un Raport de Implementare care arată o rată de ocupare foarte bună, cu 99 de internări și doar 15% reinternări. Centrul a primit nu doar atenția presei, ci și a Ministerului Sănătății care l-a numit un „exemplu de bune practici”, solicitând și un ghid de implementare în alte spitale. Astăzi, nu doar că Centrul se întreține 100% din bugetul Spitalului, dar a fost aprobată prin Momerandum o schemă de suplimentare a personalului spitalicesc, specific pentru CREAATiV, ceea ce demonstrează că proiectul este sustenabil și că este o direcție fericită și necesară de schimbare și modernizare a psihiatriei în România.
CREAATiV nu este o intervenție nouă doar în domeniul tratării dependențelor de substanțe. Este un model nou pentru tot ce înseamnă psihiatria românească. Cred că am ajuns în acest an la a demonstra o direcție de schimbare și modernizare a spitalului de psihiatrie și mi-aș dori ca colegii psihiatri care lucrează în vechile azile psihiatrice să ia aminte și să preia ștafeta inovării serviciilor de psihiatrie cu paturi din România. Simpla internare urmată de externare, urmată de alte reinternări într-un ciclu fără sfârșit din care pacientul devine tot mai bolnav nu este o medicină în beneficiul oamenilor.
Dr. Eugen Hriscu, psihiatru, psihoterapeut cu specializare în adicții, coordonator științific al programului CREAATiV.
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes


Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.