EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Bine cu mine

Ehe, dar cine (mai) are bani să fie BINE? Supraviețuirea e destul de costisitoare oricum, așa-i? Când viața o ia la trap și ți se pare că nici aer nu mai ai, e timpul să te uiți în stânga, dreapta, după ajutor. Dar știm că asta nu-i lucru simplu de făcut în ziua de azi. Așa că am pus umărul alături de Atelierul Faptelor Bune, să fie simplu să fii #binecutine. Un centru de psihoterapie gratuită la Cluj, cum sună?

Când:

Unde:

Toate poveștile despre depresie încep la fel. Din senin. Din senin nu mai poți pune geană pe geană. Din senin nu-ți mai poți controla gândurile. Din senin plângi și corpul tău clachează în felurile necunoscute. Lipsa subită de control asupra propriului corp te scoate din minți. Propriile gânduri te alarmează. La fel și propria inacțiune.

40% dintre români au simțit nevoia de a consulta un psihoterapeut în ultimul an.. Dar 89% dintre români nu au făcut-o niciodată.. Banii sunt motivul principal..

Și nu ar trebui să fie așa! Acum un an de zile, Răzvan Popa, de la Atelierul Faptelor Bune, a deschis primul Centru Social de Psihoterapie, chiar în București. Aici, are o echipă de 43 de terapeuți voluntari care a oferit peste 5.000 ședințe GRATUITE pentru copii și adolescenți, victime ale violenței domestice, seniori și oricine are nevoie de acces la terapie și nu își permite. Iar toamna asta ne-am implicat alături de Răzvan ca împreună să ducem acest model și la Cluj, unde nevoia pentru servicii de sănătate mintală accesibile a crescut odată cu pulsul orașului.. 

Împreună am făcut #BINEcuMINE – Centru Social de Psihoterapie la Cluj.

Psihoterapia ca urgență

În România, există o lipsă critică de servicii de sănătate mintală accesibile, ceea ce face ca multe persoane să nu primească sprijinul de care au nevoie. Potrivit unui studiu făcut de D&D Research, 55% dintre români susțin că au resimțit un impact negativ asupra echilibrului emoțional. Efectele pandemiei, conflictul de la granițele României sau epuizarea generală la locul de muncă se numără printre motive.

Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat. Deși 44% dintre repondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie. Costul ședințelor reprezintă una dintre piedicile semnificative.. Cine are bani să plătească și 400 de lei la psiholog? Ah, trebuie să mergi săptămânal?! Păi aia e chiria/ rata la casă/ grădinița copilului… Câți pot plăti banii ăștia?!

Noul Centru Social de Psihoterapie din Cluj vine în continuarea succesului avut de Centrul din București, deschis acum un an de zile de către Atelierul Faptelor Bune, care a dezvoltat un ecosistem fizic și digital pentru sănătatea emoțională și mentală. La Centrul din București echipa de 43 de terapeuți a oferit într-un singur an peste 5.000 ședinte de consiliere pentru copii și adolescenți, victime ale violenței domestice, seniori, persoane LGBTQ, persoane cu deficiențe de auz.

Cu implicarea Asociației Zi de BINE, acest model de bune practici este acum prezent și la Cluj, unde pulsul vieții crește constant. În județul cu cea mai rapidă creștere economică și numărul de beneficiari pentru astfel de servicii, care să fie accesibile și incluzive, este în creștere. Astfel, marcăm și un nou capitol în misiunea noastră, ca ONG, de a sprijini sănătatea emoțională și mintală a comunităților în nevoie din întreaga țară.

„Asociația Faptelor Bune, în parteneriat cu Asociația Zi de BINE, aduce la Cluj Centrul Social de Psihoterapie. Inițiat anul trecut în București, centrul a avut un impact major în rândul persoanelor cu venituri reduse sau fără venituri. Expertiza Asociației Zi de BINE, cunoscută pentru soluțiile sale inovatoare și sprijinul acordat ONG-urilor, contribuie astfel direct la dezvoltarea rapidă a inițiativelor pentru sănătatea mintală. Asociația Faptelor Bune ajută comunitatea locală prin dedicarea sa în schimbarea percepțiilor asupra sănătății mintale, luptând împotriva stigmatizării și promovând accesul la terapie gratuită. Prin acest proiect comun, ne străduim să construim o societate mai empatică și incluzivă.” 

Răzvan Popa, fondatorul asociației Atelierul Faptelor Bune

CERE AJUTOR! 

Centrul Social de Psihoterapie oferă consiliere gratuită pentru cei care locuiesc în București, Cluj și împrejurimi. În anumite cazuri oferă și ședințe de psihoterapie online. Însă NU sunt un serviciu de urgență în situații de criză, caz în care trebuie să apelezi serviciul de urgență corespunzător. 

Centrul încearcă constant să ofere oportunități corecte și egale tuturor persoanelor care le solicită ajutorul, însă există anumite termeni și condiții de eligibilitate, plus un formular de înscriere. Pe toate le găsiți AICI, pe site.

Vești și Povești
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes
Primul hop e cel mai greu – prima zi de naștere donată pentru o cauză...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o anumită vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Și le scoatem de acolo în fiecare săptămână, în activități care să ne reamintească că încă mai avem multe de trăit și multe de dăruit. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI