MARTIE 2022 - SCUT PENTRU UCRAINA

PROIECT FINALIZAT

„Dopomoha”. Nu știm ucraineană, dar înțelegem „Dopomoha”. Înțelegem cu fiecare celulă a inimii și minții, deopotrivă, căci „Dopomoha” e „Ajutor”. Gest cu gest, donație cu donație, ridicăm împreună #ScutpentruUcraina!

Frică, lacrimi, dezorientare, tristețe, neîncredere... asta am văzut în ochii ucrainenilor fugiți din calea războiului. Dintre ei, zeci de mii de copii. Cu toții merită un strop de siguranță și de normalitate până se pun pe picioare. Așa că, la ZDB Moldova, ne-am gândit ce putem face dincolo de ajutoarele de urgență pe care le-am oferit în primă fază - 2 convoaie cu echipamente medicale și medicamente și 6 camioane cu 20 de tone de ajutoare: apă, alimente, pături, kituri de igienă pentru copii și femei, suplimente și multe, multe altele. 

Ne-am gândit la mamele și bunicile care merită mai mult decât să își petreacă niște luni de zile lipite de o saltea, discutând în șoaptă să nu le audă copiii, zâmbind incert când ar avea nevoie să plângă. Iar copiii... copiii lor merită jucării care seamănă cu ale lor, cele lăsate acasă... și toboganuri care strâng râsete și voioșie și jocuri care nu dau voie tristeții să se adune. Vrem neapărat să facem și asta pentru ei! 

Așa că, împreună cu Asociația ParentIS si prietenii de la biroul de arhitectură A+noima am amenajat un spațiu de joacă pentru copii, o cameră media pentru copiii mai mari și pentru adolescenți, care să poată evada câte 2-3 ore în fața unui film fantastic sau, pur și simplu, să aibă un loc al lor în toată aglomerația și câteva spații de relaxare pentru adulți. Totul se întâmplă într-unul din centrele de refugiați din Iași, unde administrația locală, inspectoratul pentru situații de urgență și societatea civilă și-au dat mâna să facă fiecare ce poate mai bine pentru a face dintr-o clădire de birouri un loc primitor pentru cei fugiți din calea războiului.