FEBRUARIE 2022 - PE TREPTE LA ȘCOALĂ

PROIECT FINALIZAT

E mare, mare victorie să reușești să îi aduci înapoi la școală, după ce sărăcia și muncile gosopodăriei au pus bolovani în drumul către școală pentru zeci de mii de copii din satele românești. Dar legăturile rupte așa brutal se refac greu și sunt fragile. „Și-atunci, ce ne facem, fetelor?”

Să vedeți idee: în Februarie, la #ZiDeBineMoldova am transformat un hol de școală într-un... amfiteatru. Un spațiu irezistibil unde copiii să se întoarcă cu drag pentru că acolo vor avea parte de ateliere de teatru și storytelling, acolo vor avea discuții cu psihologul despre adolescență și transformările specifice. Și tot acolo va fi loc de întâlnire pentru părinți și profesori și copii. Am făcut minunăția asta la Icușeni, în comuna Victoria.

 „Pe trepte la școală” a fost un proiect semnat și implementat de biroul de arhitectură A+noima și susținut financiar de Grupul IULIUS.

Pe trepte unde trecutul și viitorul își dau mâna

Pe trepte la școală e locul unde foarte mulți dintre noi ne-am creat amintiri la care ne revenim mereu cu drag și dor. Pe trepte la școală s-au întâmplat lucruri despre care știm acum, ca „oameni mari”, că ne-au format într-un fel sau altul. E locul unde ne-am împărțit sandwichurile, unde am ascultat prima oară o formație nouă, unde am făcut schimb de secrete, unde am învățat ce e aia îndrăgosteală, unde am visat la mai bine și am pus lumea la cale.

În prea multe dintre satele românești însă, pe trepte la școală bate mai degrabă vântul. Ai putea să colinzi sat cu sat și să auzi aceeași belea. Unele școli riscă închiderea pentru că prea puțini copii mai vin la școală. Drept e că, în general sunt tot mai puțini copii, în special la sat. Iar dintre cei care mai sunt… de prin clasa a V-a mulți renunță la școală ca să își ajute părinții la muncile câmpului și alte treburi gospodărești, în special în rândul familiilor cu mulți copii. La școala gimnazială din Icușeni mai învață doar vreo sută de copii.

Un amfiteatru în holul școlii poate fi doar începutul schimbării pentru copiii din Icușeni. În acest spațiu creativ se vor întâlni periodic în ateliere din cele mai diverse, vor putea purta discuții cu psihologul despre adolescență și transformările specific, se vor putea uita la documentare proiectate pe pereți. Într-un cuvânt, copiii se vor putea descoperi într-un context diferit. Își vor putea descoperi pasiunile și nevoile, dar în același timp vor putea privi dincolo de condiția modestă de acasă și își descoperi curajul de a visa!

Visează copile, visează!

La final de lună ne-am adunat la școala din Icușeni să sărbătorim încă un proiect dus la bun sfârșit! Copiii au fost acolo zi de zi și l-au văzut întâmplându-se, construindu-se, și abia am așteptat să îl vedem cu toții legat. Și pentru că tot e un mini amfiteatru ce am făcut noi acolo, l-am inaugurat cu o piesă de teatru pe sufletul tuturor. Actorii de la Ateneul Național Iași, auzind isprava de la Icușeni, au vrut să facă și ei un cadou copiilor, de „amfiteatru nou”, și au venit să joace „Aventuri cu dl. Goe” pe holul școlii.

Mulțumim tuturor celor care-au pus umărul ca școala din Icușeni să capete altă viață: prietenii de la Grupul Iulius, care au susținut financiar minunăția, arhitecții de la A+noima, care au gândit-o și au făcut-o realitate, dar și dascălilor școlii, care vor duce mai departe misiunea acestui loc al lui „împreună”.

bla
bla
bla
bla
bla
bla
bla
bla
bla
bla
bla
bla

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

SPONSORI GOLD

SUSȚINĂTORI

Let's Do It Media SRL