IULIE 2021 - BOOKTRUCK

PROIECT FINALIZAT

Imaginația copiilor e absolut magică! Dar trebuie ocrotită, ghidată, îngrijită. Magia vârstei vine mereu și cu bucurii de nemăsurat, și cu sperieturi de neînchipuit. Iar cărțile pot fi minunate călăuze. Doar că în multe sate din România nu există biblioteci funcționale...

Așa că în iulie am transformat o dubă obișnuită într-o bibliotecă modernă și prietenoasă, cu rafturi care să poată găzdui peste 1.000 de cărți.

Cu Victor Miron la volan, BookTruck poposește câte o zi într-un sat, împrumută cărți și se întoarce peste o lună de zile să le recupereze și să lase altele, astfel putând să deservească 20+ comunități. Află mai multe despre proiect în Media.

„Am simțit că ne-am găsit locul alături de Asociația Zi de Bine și suntem cumva capitolul 17 din povestea binelui pe care îl fac și îl facem împreună. Susținerea de care avem parte ne dă încredere și credibilitate și ne responsabilizează să se zică de bine despre biblioteca mobilă BookTruck pe unde mergem. Faptul că deja ne-am întâlnit cu oameni care au donat cărți sau chiar ziua de naștere pentru proiectul nostru e o satisfacție grozavă, care e pe aceeași pagină cu bookuria pe care ne-o dau copiii care deja lună de lună vin să împrumute noi și noi cărți de la biblioteca umblătoare.”

Victor Miron, fondator Asociația Cărțile pe Față

Megafonul pentru povești

Când o auzi pe Irina Margareta Nistor cum povestește despre dragul de BookTruck, vrei pe loc să te urci și tu. „E o mașină așaaa… specialăăă (pauză de parcă vezi ceva nemaivăzut) care are și o bibliotecă la bord și poa’ să meargă și-n satele cele mai îndepărtate.” Iar aici sigur, sigur, ești deja în BookTruck și străbați sat după sat… stai că apar și copiii în goana mare!

Până acum puțin timp, doar făceam planuri, luam măsurători și visam. Apoi, direct de la Street Delivery, artiștii de street art Kero Zen și Raw Ocu au transformat duba noastră albă și lipsită de magie în ceva chiar nemaivăzut, așa cum era și planul. Ceva care să te oprească în loc. Ceva care să dea frâu liber imaginației. 

Iar Victor, partenerul nostru de la Asociația Cărțile pe Față, s-a și pus la volan după ce a văzut exteriorul gata. Și mare magnet a fost BookTruck la Roșia de Secaș, în județul Alba, unde Victor a însoțit într-o zi Caravana cu Medici. Am descoperit că nimic nu se compară cu cititul la megafon, să se audă, cu voci de copii, cărți citite în difuzoarele unui microbuz transformat în bibliotecă! 

O inaugurare ca la carte!

1.100 de cărți așezate pe rafturi, așteptându-și copiii. Și copiii au venit, veseli și curioși să exploreze „mașina cu aripi”, la prima ei tură prin sat. Și n-a fost unul, dar unul n-a fost, care să nu plece acasă măcar cu o carte împrumutată de la BookTruck - Biblioteca Umblătoare. 

Când vocea Irinei Margareta Nistor a început să se joace pe versurile lui Carmen Tiderle, copiii s-au așezat care pe unde a putut și au ciulit urechile. Și chiar și când magicianul Cristian Gruia și-a scos bagheta și din pălărie a ieșit un urechiat alb și mustăcios, se mai găsea prin biblioteca pe roți câte-un puști curios care explora lumea ce i se deschidea la picioare. În timpul ăsta, directoarea școlii din Vechea umbla printre oaspeți cu un lighean plin ochi cu gogoși delicioase, ca să fie la BookTruck hrană bună nu numai pentru minte.

BookTruck, al 17-lea proiect susținut de Asociatia ZI de BINE, a pornit la drum! În prima lună, biblioteca mobilă a cutreierat satele Vechea, Bonțida, Rediu și Mărișel, unde a poposit câte o săptămână în fiecare. Până la finalul anului, cu Victor la volan, BookTruck a bătut mai bine de 1.000 de km și a dus peste 1.100 de cărți la +1.000 de copii din sate fără cărți. Iar povestea continuă!

Împreună cu Asociația Cărțile pe Față

Înainte de a fi o asociație, Cărțile pe Față a fost o campanie de promovare a lecturii, inițiată de Victor Miron, în ianuarie 2014. Ideea din spate era de a încuraja oamenii să aibă o poză cu o carte pe față pe rețele de socializare, în ideea că acele cărți care ne plac ne reprezintă și ne recomandă mai tare decât aspectul fizic. De atunci, în cei șapte ani de activitate, Victor Miron și asociația sa au gândit și implementat: Citești în autobuz și călătorești gratuit, Clasa cititoare (unde elevii care deja iubesc cititul devin ambsadori ai lecturii la ei în școală), Clubul de lectură Vocea Cititorului, Cabinet Stomatologic Anti-Cariat, Service Auto cu bibliotecă, Gala Cititorilor, biblioteci în parcuri (Litle Free Library) și multe alte proiecte creative. Scopul Asociației Cărțile pe Față este ca în 10 ani, jumătate dintre români să ajungă să citească două cărți pe lună.

Află mai multe despre Victor și Asociația Cărțile pe Față pe blog.


AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENER STRATEGIC