Locul unde nu există „Nu se poate!”
Când au fost găsiți, cei patru copii care trăiau undeva lângă o centrală termică au fost duși imediat la spital, la Marie Curie, să fie consultați și îngrijiți. Toți erau murdari și cu hainele neîngrijite, desculți și cu păduchi în păr. Copiii mai aveau pe undeva prin lumea asta încă 9 frați și surori. În total 13 copii, 13 copilării tulburătoare.
De la spital, Alexia a fost dusă la un centru de plasament. Chiar în ziua aceea, mama ei a murit. Și tot ce-a urmat a fost devastator pentru Alexia, care oricum trăise coșmar după coșmar. Matușa Alexiei și-a arătat disponibilitatea de a o lua în grijă pe sora Alexiei, dar numai pe ea fiindcă mai avea în grijă 2 copii ai ei și o altă fetiță, una dintre surorile despre care Alexia nu știa nimic. A fost cumplită despărțirea de sora mai mică de care era foarte apropiată. Traume de asemenea dimensiuni lasă urme adânci.
Curând, Alexia avea să fie catalogată, oficial, copil cu grad accentuat de handicap. De câte ori se căuta un loc mai bun și mai potrivit pentru ea, nu mai erau locuri. Una câte una, ușile i se închideau în față. Unul câte unul, trenurile plecau din stație fără ea.
Într-o zi, cazul Alexiei a ajuns la Bambini in Emergenza. A ajuns și Alexia, au început și vizitele de acomodare. Și joaca a început! S-a plimbat cu bicicleta, s-a bălăcit în piscina din Oaza Copiilor, s-a jucat cu mingea, a făcut castele la groapa cu nisip… Alexia a început să zâmbească. Să comunice. Și să spere și să își dorească foarte, foarte mult să se mute la Fundație.
Când a ajuns în Centrul Pilot Andreea Damato, Alexia a fost evaluată de psihologi și specialiști. N-avea limbajul vârstei, iar nivelul cognitiv era al unui copil de 1-2 ani. Nu putea ține minte lucruri, nu se putea concentra. Dar, cu îngrijirea oferită de specialiști, cu afecțiunea oferită de oamenii din Oaza Copiilor, Alexia poate recupera. Alexia se poate vindeca.
Pentru Alexia și alți copii ca ea refacem Căsuța Andreea din Oaza Copiilor. Pentru Alexia și alți copii care au trăit deja nedrept de multe suferințe facem A-CASĂ.
Un proiect susținut de Lidl România, EON Group România și UniCreditBank România.