31 zile

AUGUST 2022 - SI(N)GUR - TABĂRĂ ANTI-BULLYING

„Bullying” este un cuvânt pe care ne-am obișnuit să-l auzim, mai ales în legătură cu școala. De fapt, e mai rău de atât: „Bullying” e un cuvânt pe care ne așteptăm să-l auzim, mai ales în legătură cu școala. Am mai vorbit despre asta - aproape 400.000 de copii sunt amenințați cu bătaia la școală, iar pe jumătate dintre ei colegii chiar îi bat.

Tot ce știam despre bullying - din date oficiale, din confesiuni și povești devenite știri și reportaje pe la televizor, ba chiar și din poveștile propriilor copii - s-a dovedit a fi încă puțin față de ce-am aflat în iunie, când am făcut #SINGUR - anti-bullying CAMP și am ajutat copii-victime să gestioneze această problemă în micro-universul lor și să-și recapete încrederea în ei. Dar chiar și așa, ei rămân niște copii puși în fața unei probleme sistemice.

Așadar, în august facem pasul următor! În August, facem o tabără în care abordăm problema din toate unghiurile: copii, părinți și învățători. Oricare dintre ei poate fi parte atât din problemă, cât și din soluție. Împreună, înțelegem mai bine problema, căutăm soluțiile și apoi le aplicăm atât acasă, cât și la școală. 

De vrei să îți arăți și tu susținerea și ești născut în august, poți să îți donezi ziua de naștere cât ai clipi, urmând acest link. 

Tabăra de la care a început totul

Chiar dacă are nume „americănesc”, bullyingul e un fenomen cât se poate de normalizat în societatea românească, nu marcă a vreunui import recent. Agresiunea, luatul „la mișto” și aruncatul de injurii care mai de care mai creative și amenințarea cu bătaia, ba chiar bătaia în sine, sunt toate unelte din kitul autohton de „descurcat în viață”. Atât de normalizat e fenomenul, încât România ocupă locul 3 la competiția de bullying în școli, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2019, care a clasat 42 de țări europene. Asta se traduce și prin faptul că 73% dintre elevii români, dintre copiii noștri pe care îi trimitem la școală crezând că îi trimitem într-un mediu sigur, au fost martorii unei situații de bullying.

Așa că nu mare ne-a fost mirarea când înscrierile pentru tabăra anti-bullying pe care am organizat-o în iunie la #ZDBMoldova ne-au depășit capacitățile, deși am organizat două serii împreună cu Asociația Școlile Satelor Noastre. Nu puțini părinți ne-au lăsat mărturii care ne-au revoltat din toți țâțânii și nici mărturiile copiilor strânși în jurul focului de tabără nu s-au lăsat mai prejos. Copii speriați la gândul de a-și face prieteni, deși asta le era dorința cea mai fierbinte. Copii timorați și neîncrezători că adulții chiar sunt acolo să-i asculte și să le valideze emoțiile și experiențele. Ba mai mult, să-i învețe cum să le gestioneze pe moment, dar și mai târziu, când se închid singuri la ei în cameră.

În final, ne-am bucurat tare că i-am putut surprinde pozitiv și că i-am văzut plecând mai drepți decât atunci când au venit, după ce le-am arătat că nu sunt singuri, că experiențele lor sunt importante pentru adulți, că nu trebuie să rezolve totul singuri și că există viață după abuz. Daaar lecțiile lor au fost lecții și pentru noi. Am realizat că trebuie să facem mai mult decât am făcut, chiar și la scară mică. Și asta facem în august, într-un alt concept de tabără anti-bullying.

Cu adulții în tabără

Ne-am dat seama de la început că o să fie o provocare... copiii nu or să se deschidă în fața părinților, cu atât mai puțin în fața profesorilor. La rândul lor, nici profesorii s-ar putea să nu fie prea curajoși în fața părinților, dar nici părinții să se arate vulnerabili în fața copiilor. Dar de adus trebuie să îi aducem pe toți la un loc în tabăra antibullying - copiii care sunt victime, dar care pot deveni și agresori în funcție și de ce văd acasă și la școală, părinții și profesorii care pot fi deopotrivă parte din problemă, dar și parte din soluție. Nu puțini copii încep să fie hărțuiți de colegi după ce „doamna m-a făcut așa și pe dincolo” și nu puțini copii încep să-și rezolve problemele prin agresivitate imitând ce văd acasă sau realizând că doar așa primesc atenție. Cât despre copiii victime care simt că niciun adult din viața lor nu le-ar lua apărarea, așa că nu spun nici profesorilor, nici părinților... nici nu mai spunem.

Așadar, am invitat mai mulți psihologi să facă echipe pentru fiecare categorie în parte - 30 de copii însoțiți de câte un părinte + 15 profesori din învățământul primar - astfel încât timp de 7 zile părinții, copiii și învățătorii să profite la maximum de un program personalizat dedicat înțelegerii rolului fiecăruia în gestionarea și combaterea acestui fenomen. Suntem tare recunoscătoare să putem lucra cu: 

Anda Păcurar este psihoterapeut și lucrează cu adolescenți, cu familii, cu grupuri și predă la școli de vară și în cadrul Institutului de Psihologie și Psihoterapie Adleriană cursul „Înțelegerea adolescentului și metode de lucru.”

Otilia Mihai, „jucăuș profesionist”, așa cum a fost poreclită de un băiețel de 6 ani, este psiholog specializat în Psihoterapie Adleriană, Dramaterapie și Terapie prin Joc, lucrează cu copii, adolescenți și tineri prin metode creative și jocuri terapeutice de autocunoaștere.

Vladimir Ungureanu este psihoterapeut format în Hipnoză Clinică si Terapie Ericksoniană. Lucrează experiențial în practica sa cu grupurile de adolescenți și tineri adulți, creând contexte și spatii în care ceilalți se pot întâlni, pot împărtăși, se dezvoltă și învață împreună.

Iulia Ţoţa este în primul rând mamă a șapte copii, apoi formator şi fondator al Complexul Educaţional „Copil Isteţ”. Și-a consolidat experienţa în educaţie, dar şi în publicitate şi organizare de evenimente, tabere pentru copii și adolescenți, tabere pentru familii, expoziții. 

Bogdan Nechifor respiră teatru. Ca atare, este fondatorul și managerul Companiei de Teatru Labirint din România și trainer în teatru labirint și improvizație. Teatrul labrint este o metodă performativă şi participativă, care presupune implicarea directă a spectatorului în experienţa propusă, prin parcurgerea unui traseu alcătuit dintr-o succesiune de momente care vor fi dezvoltate pe tema fenomenului de bullying.

Totul se întâmplă la Straja, între 14 și 21 august. Și ca să fie tabăra tabără nu vor lipsi înviorările, drumețiile și plimbările, seara talentelor și karaoke, jocuri, dans, teatru interactiv, unele dintre activități fiind gândite la comun, iar altele doar pe categorii. 

Suntem și noi curioase să vedem ce o să iasă din această nebunie de concept de tabără, dar avem mare încredere în echipa noastră de specialiști. Stay tuned pentru poze în premieră! :)


AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENER STRATEGIC