31 zile

OCTOMBRIE 2022 - FLORI DE SARE – SALINA SENZORIALĂ DIN INIMA BUCUREȘTIULUI

Salina. O bijuterie ca diamantul neșlefuit, ascunsă în adâncul pământului, în care poți să te joci, să te plimbi, să alergi. Poate că ai vizitat una, cu părinții sau cu școala și atunci ai simțit pentru prima oară ce minuni poate face sarea. Chiar ea, sarea din bucate. 

În luna octombrie ne aplecăm iarăși peste cărțulia noastră de cauze magice și aducem minunea în inima Bucureștiului – o salină senzorială, un spațiu pentru copii și adulți dedicat salinoterapiei, amenajat împreună cu prietenii de la Asociația KinetoBebe.

De vrei și tu să poți respira mai ușor în orașul veșnic roșu pe harta calității aerului, poți trimite un sms cu textul SUS la 8845 (2 euro/lună). 

Iar dacă ești cumva sărbătorit de octombrie, poți să ne ajuți și să îți donezi ziua de naștere prin câțiva pași simpli, chiar AICI.

O salină în jungla urbană

Imaginează-ți cel mai alb nisip pe care ai putea păși vreodată. Cel măcinat din coralii albiți de soare de prin insule îndepărtate. Tot nu ar fi la fel de alb precum podeaua presărată cu sare albă ca lacrima, pe care o aducem tocmai din Ucraina. 80 mp de alb, puritate, lumină și bineînțeles aer puternic salinizat, în sala mare din salina Flori de Sare. 

Ah, plus colțuri de joacă inspirate din educația Montessori, chiar și un tobogan și multe alte activități gândite special pentru cei mici care vin de ani de zile la terapii, dar și pentru cei mari – relaxare, yoga, studiu individual, lectură și povești scrise în sare.

În sala mică – salinoterapie în bătaia luminilor colorate. Aici vom amenaja un spațiu dedicat terapiei senzoriale, cu efecte benefice în special pentru copiii cu probleme neurologice, cu rezultate vizibile pentru o echilibrare psihică sau recreere. 

Prin lumini, mișcare și sunet, camera senzorială are capacitatea de a induce o stare de bine, de relaxare musculară și psihică, de scădere a stresului și anxietății. Prin urmare, ajută copiii să fie mult mai receptivi la informațiile oferite în cadrul celorlalte terapii care îi stimulează să facă mișcare, să comunice, să își insușească limbajul și să-și dezvolte inteligența emoțională.

Pentru picii cei mai mici și cei mai mari

Natalia are 6 luni. S-a născut cu o surpriză pentru părinți și medici deopotrivă – trisomia 18. Trei luni a stat micuța în spital, dependentă de oxigen și o sondă gavaj. Cu ajutorul specialiștilor de la KinetoBebe, starea ei a avansat mult, dar ușoarele crize de apnee o supără când și când. Salinoterapia doar s-ar adăuga celorlalte terapii care o ajută pe Natalia și pe ceilalți mici pacienți în bătălia zilnică cu diverse afecțiuni cu nume complicate pe care, din păcate, unii părinți sunt obligați să le învețe pe de rost. Lor doar li se adaugă prea multe altele: polipoză nazală sau faringiană, apnee, astm bronșic, laringită, rinită, sinuzită, psoriazis și prea multe altele. 

„Astăzi, peste 150 de copii iși petrec zilnic copilăria în sălile de terapie urmând programe complexe de kinetoterapie, ergoterapie sau logopedie pentru a putea dobândi deprinderile care nouă ni se par ușoare și normale, tipice copilariei. Pentru a crește potențialul de recuperare al copiilor și a ameliora unele dintre complicațiile respiratorii care apar odată cu diagnostice precum prematuritatea severă, diagnostice neurologice sau sindroame genetice am dorit să oferim beneficiarilor nostri și ședințe de salinoterapie” - Raluca Chisu, fondator Asociația KinetoBebe.

Cercetările științifice dedicate salinoterapiei, încă în număr restrâns, arată îmbunătățiri ale afecțiunilor respiratorii sau ale problemelor legate de piele, atât la copii cât și la adulți. Realizate în tandem cu medicina alopată, ședințele de haloterapie elimină focarul infecțios de la nivelul căilor respiratorii, clorura de sodiu naturală având efect bactericid și virucid asupra virusului gripei, a stafilococului, a streptococului şi a bacilului pneumococic. Mai mult, s-au înregistrat schimbări în bine la ei care au probleme cu anxietatea, depresia sau lipsa somnului.

În salina Flori de Sare, salinoterapia se va face cu ajutorul unui aparat care se numește halogenerator și care macină sarea și dispersează în aer microparticule uscate de aerosoli atât de fine încât pătrund foarte adânc, până în bronhiolele terminale și în alveolele pulmonare. Practic, în ambele camere, se respiră un aer puternic salinizat și o ședință de 45 de minute echivalează cu 4-6 ore petrecute într-o salină de mare adâncime și este de asemenea o variantă sigură și pentru copii cu vârste sub 3 ani și femei însărcinate. Prin proiectul Flori de Sare, lunar 40 de copii și însoțitorii lor vor beneficia de salinoterapie gratuită.

Împreună cu KinetoBebe

Sunt mai bine de 13 ani de când Asociația KinetoBebe realizează programe de recuperare pediatrică și terapii complexe. Astăzi, în cele trei Centre de Recuperare Pediatrică din București, copilași de la 0 luni la 16 ani beneficiază de programe complexe de terapie pentru recuperarea abilităților fizice, lingvistice și senzoriale, în timp ce părinții sunt în permanent dialog cu cadrele medicale. Peste 8.000 de copii au făcut primii pași în centrele Kinetobebe, ajutați de cei mai buni kinetoterapeuți, psihologi și logopezi.


AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENER STRATEGIC