NOIEMBRIE 2021 - CLASE DE POVESTE

PROIECT FINALIZAT

Sunt zeci de mii de copii cu „mintea diferită”, dar la fel de curioasă și scormonitoare ca a oricărui alt copil. Și, totuși, pentru copiii aceștia nu se găsește loc bun și cald și primitor în clase. Ce-ar fi să fie o școală primitoare pentru orice copil pentru care drumul obișnuit până la școală devine, la un moment dat, imposibil de străbătut?

Există! E Școala Primară Concordia, prima școală incluzivă din România. Aici am amenajat, în luna noiembrie, sala multifuncțională. E gândită ca un spațiu în care se pot desfășura diverse activități pentru elevi, profesori, părinți: ore de consiliere individuală, grupuri de învățare, ateliere pentru copii și părinți. Și am mai mobilat și aranjat prietenos o clasă care rămăsese un pic de căruță. Am făcut #ClaseDePoveste, în care tot mai mulți pici să aibă parte de un start bun în dezvoltare, în care fiecare dintre ei contează!

„A fost minunat pentru noi să simțim că exită inimi mari care bat în același ritm cu ale noastre. Zi de Bine a înteles încă de la început care este nevoia noastră, de ce dorim ca aceste clase să fie de excepție, de ce considerăm că toți copiii pe care îi avem în grijă merită ce este mai bun. Am apreciat în mod deosebit deschiderea cu care am lucrat, viteza de reacție și modul în care Zi de Bine a reușit să ducă mai departe mesajul nostru în cadrul campaniei din luna noiembrie. 

Campania ne-a ajutat foarte mult pentru că nu ne-am fi permis să facem în mod normal toate aceste lucruri decât într-un timp îndelungat, pentru că proiectele educaționale costă... Cu ajutorul acestei finanțări ne-am putut vedea visele îndeplinite, chiar mai mult de atât. Am reușit să cumpărăm și materiale didactice pentru activitățile care se vor desfășura în clasa multifuncțională și în clasele în aer liber, de lângă grădina pedagogică. Această finanțare ne-a permis să accesăm arhitecți de top, care au reușit să surprindă excelent conceptul educațional și să transforme soluția pentru nevoia noastră în realitate. 

Astfel, nu putem fi decât maxim recunoscători pentru tot ce ne-ați oferit!” 

Diana Certan, director executiv comunicare și fundraising, Organizația Umanitară CONCORDIA.

Să vrei și să nu ai cu ce

De 30 de ani, Organizația Umanitară CONCORDIA intervine în comunitățile sărace pentru a-i ajuta pe cei care trăiesc acolo să-și construiască noi povești de viață. Prin casele de tip familial, centrele de zi, școlile și locuințele sociale din București, Ilfov, Dâmbovița și Prahova, organizația ajută copiii și tinerii să-și regăsească încrederea, să se dezvolte și să pornească pe un nou drum spre o viață independentă.

Sărăcia și discriminarea copiilor proveniți din medii vulnerabile generează o rată crescută a abandonului școlar în România, asta e realitatea crudă. Și când s-a deschis recent Școala Primară Concodia, fix cu această realitate s-a luat la trântă. Astfel, la prima școală incluzivă din România învață copii proveniți în proporție de 50% din medii vulnerabile – dezavantajați social sau financiar – și 50% din familii ai căror părinți își pot permite plata unei taxe modeste de școlarizare.

Învață împreună, cot la cot, acompaniați de câte 2 învățători în fiecare clasă care să poată lucra diferențiat cu ei, în funcție de abilitățile și performanțele lor. Ba mai mult, tot personalul care interacționează cu picii (profesorii, directorul, asistenta medicală, psihologul, etc) discută situația fiecărui elev și alături de părinți planifică cea mai bună cale de dezvoltare, luând în considerare atât talentele, cât și nevoile fiecăruia. Pentru că la Școala CONCORDIA, fiecare copil contează!

Cum amenajezi o școală pentru empatie

De la învățarea diferențiată, la dezvoltarea cognitiv-emoțională prin arte, accentul pus pe conectarea cu natura și până la programul de after-school, tot conceptul educațional al școlii pune pe primul loc dezvoltarea socio-emoțională a copiilor. Astfel, fiecare element din școală este construit cu empatie și grijă față de copii. Arhitectura școlii – nominalizată la Bienala Națională de Arhitectură, secțiunea „Clădiri socio-culturale” - a fost de la început gândită ca o casă primitoare, cu multă lumină naturală și transparență și o mulțime de detalii care să le ofere copiilor sentimentul de acasă și să le dea libertatea de a explora fiecare colțișor cu curiozitatea specifică vârstei.

Aici am amenajat o sală de curs care trebuie să îi primească pe picii de la clasa pregătitoare, care fac tranziția de la grădiniță la școală și care au nevoie de mai mult confort emotional, și o sală multifuncțională. Aceasta este gândită ca un spațiu în care se pot desfășura diverse activități pentru elevi, profesori, părinți, de la ore de consiliere individuală, la grupuri de învățare, ateliere pentru copii și părinți, ore de teatru și arte, ore de muzică. Spațiul sălii multifuncționale trebuie să fie unul incluziv care să îi încurajeze pe toți cei care îi trec pragul să simtă și în special să trăiască motto-ul școlii „Aici fiecare contează.”

Citește mai multe despre conceptul Școlii Primare CONCORDIA și despre lucrurile minunate care se întâmplă acolo, pe blog.

Clase de poveste gata pentru pici

Copiii au năvălit și au explorat fiecare colțișor. Au de toate la școală acum: scaune pufoase, loc de joacă, loc de odihnă, bănci și trepte colorate. Entuziasmul și încântarea lor au spus mai clar decât orice cuvinte că proiectul acesta a meritat tot efortul. Noi știm ce treabă extraordinară se întâmplă deja în Edu-Campus CONCORDIA, unde se află și Școala Primară incluzivă de la Ploiești. Și ne bucurăm tare că am putut face parte din această poveste minunată, din acest program atât de necesar pentru România.

Mulțumim tuturor celor care au participat la acest efort cu noi, fie că și-au donat ziua de naștere, fie că au trimis un simplu sms cu textul SUS la 8845!

111
222
333
444
555
666
777
888
999
1010
1111
1212

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENER STRATEGIC