31 zile

DECEMBRIE 2022 - CALD ÎN VATRĂ

E o seară de început de decembrie, rece și cețoasă. Frigul îți pătrunde prin oase. Strângi mai tare haina pe tine și grăbești pasul. Cerul e plin de stele - semn că la noapte va fi ger năpraznic, cum se zice din bătrâni. Mergi pe drumul luminat aproape numai de stele, care seamănă mult cu cel din satul copilăriei tale și privești în jur la casele din ale căror coșuri iese un abur ca din lampa lui Aladin. Semn bun, semn că încă mai este cineva acasă.  

Te gândești la bunicii care te înveleau de noapte bună cu povești, la lumina lemnului ce trosnea pe foc. Pentru mulți dintre noi, asta însemna acasă: o casă cu pridvor sau tindă, cu tufe de trandafiri, un Grivei și miros de cald în sobă. Timpul a trecut peste noi și totul s-a schimbat. Ce a rămas, însă, sunt bunicii, care așteaptă cuminți și acum un semn că - pentru cineva din lumea asta mare - ei mai există încă.

În luna decembrie, împreună cu Asociația SufletEȘTI, curățăm coșurile de fum și facem provizii de lemne pentru 31 de bunici din satele uitate de lume de lângă Onești, din județul Bacău. Facem cald în vatră!

Hai și tu la drum cu noi! De ești născut în luna lui Crăciun, ai ocazia să faci un cadou deosebit - donează-ți ziua de naștere AICI. La muuulți aaani!

Dacă nu e ziua ta și totuși vrei să ne ajuți să strângem toate proviziile necesare, poți dona direct AICI. Noi îți mulțumim!

Căldură și siguranță în vetrele de lângă Onești

În România rurală datele privind casele care iau foc din cauza coșurilor necurățate sunt îngrijorătoare. De foarte multe ori oamenii ard deșeuri care se depun și împiedică fumul să iasă - o problemă majoră a sărăciei care și-a făcut sălaș în gospodăriile oamenilor în vârstă, cu venituri minime sau deloc. În 2020 incendiile au ajuns în 110 case, iar anul trecut au crescut la 196. Din acest total, coșurile necurățate corespunzător au fost cauză principală de incendiu în 22 de case în anul 2020, iar în 2021 au fost 54, conform datelor din zonă. 

Împreună cu Mihai Zarzu, om de fapte bune și fondatorul Asociației SufletEȘTI din Onești, și cu ajutorul unei echipe de coșari adevărați, curățăm coșurile sobelor din 31 de case din satele Dumbrava, Brătești, Mănăstirea Cașin, Deleni, Capătu, Bârsănești și Poiana Sărată, pentru ca bunicii să ne fie în siguranță. Să mai aprindă focul și peste un an. Apoi le asigurăm lemnele de foc necesare să treacă cu bine peste iarna care nu este deloc blândă în această bucată de Românie. Mai ales acum, în plină criză de lemne și de toate.

Timp de 31 de zile vom face împreună focul în sobă pentru cei care au rămas fără copii, familie sau fără putere. Cea mai longevivă bunică la care poposim în această lună a împlinit deja 93 de ani... Îi învelim cu căldura noastră în semn de recunoștință și iubire, chiar dacă nu sunt bunicii noștri cu acte în regulă.

La drum cu SufletEȘTI

Mihai Zarzu a fondat Asociația SufletEȘTI acum doi ani de zile, în plină pandemie. Venise acasă din Anglia, la început de martie, să aducă mărțișoare mamei și surorii lui. Aeroporturile s-au închis și atunci s-a uitat în jur și s-a dus să ajute unde a fost nevoie: în spitale cu cele necesare în acele zile de panică, apoi a adunat ghiozdane pentru copii, a găsit burse pentru ca cei mici să poată merge la școală. Și câte și mai câte! 

Mihai s-a pornit anul trecut să curețe și să asigure coșurile din satele de lângă Onești, unde locuiesc oameni în vârstă, ajunși de neputință și singurătate. Anul acesta ne-am unit puterile și le umplem și cerdacul de lemne, atât cât trebuie ca să îmblânzim această iarnă zgribulită. 

 


AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENER STRATEGIC