31 zile

AUGUST 2022 - BIBLIOTECA ALTFEL

„Hai să facem din duba asta bibliotecă, să umble prin sate izolate, la copii fără cărți”, ne propunea un prieten de-al nostru anul trecut, cam pe vremea asta. Și duba prăpădită a fost dată de trei ori peste cap și s-a făcut BookTruck. Și copiii au făcut coadă la cărți. Daaa, chiar coadă la bibliotecă.

Acum, același prieten vine cu altă idee strașnică: „Hai să facem dintr-un container o bibliotecă-n curtea școlii în care copiii sunt leșinașți după cărți!” E o școală unde doamna bibliotecară a făcut magie și sute de copii s-au îndrăgostit de citit. Și dragostea asta mare nu mai încape în biblioteca de la școala „George Enescu” din Moinești, județul Bacău. 

Cum să nu facem bibliotecă din container? Facem în august, la Zi de Bine Moldova! Facem Biblioteca Altfel!

De vrei să dai și tu o mână de ajutor și ești născut în august, nu e nimic mai fain și mai simplu decât să-ți donezi ziua de naștere pentru așa proiect fain. Îți garantăm și că e simplu de tot. Link de înscriere AICI.

Pofta vine... citind - Un anișor de BookTruck

3, 2, 1... la mulți ani BookTruck strașnic pornit prin lume fix acum un an! Sau mai bine spus, la mai mult de 30 de sate vizitate și peste 2.500 de copii care au călcat pragul minunii înaripate în doar 1 an de zile cu Victor Miron la volan. Și acum ținem minte înțelegerea/socoteala/promisiunea - BookTruck poposește câte o zi într-un sat, împrumută cărți și se întoarce peste o lună de zile să le recupereze și să lase altele, astfel putând să deservească 20+ comunități din județul Cluj, într-un an de zile. Acum îl bănuim pe Victor că a făcut ce-a făcut și niște basme pesemne că le-a transformat în realitate, jăraticul pe post de combustibil fiind singura explicație rațională pentru performanța de a „mânca” vreo 20.000 de km și a străbate mai mult de 30 de sate într-un an de zile. 

S-a oprit dihania pe ulițe, prin poienițe, prin curți de școli. Când se ducea vestea că BookTruck vine în satul lor în care nu prea vine nimeni, copiii năvăleau. Și stăteau la coadă la cărți. Dar nu numai. Pe lângă cele peste 1.000 de cărți aranjate frumos pe rafturi, BookTruck vine și cu portabajul ticsit de scriitori, actori care le citesc copiilor, teatru de păpuși, proiecții de film, iar când portbagajul vine gol e semn de mare, dar mare noroc pe capul copiilor de la sat, care pot în astfel de ocazii să participe la evenimente în oraș, de exemplu la concerte de muzică clasică sau să meargă la cinema.

N-a durat mult până ca despărțirile copiilor de frumușeața magică care umple zile toride de vară la țară cu posibilități fără nume și fără număr să apese greu pe conștiința domnului șofer/șef la biblioteca pe patru roți. E super că BookTruck există, dar nu e destul! Așa a început să se contureze un nou vis...

Vis și făcut! O bibliotecă altfel...

7 ani... câteodată atât durează ca un vis să se împlinească. O fi mult, o fi puțin? Cine mai știe, când visu-i gata să se nască... Cert e că timp de 7 ani înainte de a urca la volan BookTruck, Victor s-a tot întâlnit în cele mai felurite acțiuni de promovare a cititului cu doamna bibliotecară Lăcrămioara Onea de la școala gimnazială ”George Enescu” din Moinești, județul Bacău. Ea însăși o mare visătoare, iubitoare de cărți și de copii deopotrivă, în special în această combinație! Și când spunem „mare”, încearcă să-ți imaginezi un om cu puterea de a cultiva pofta de citit a peste 800 de copii din școală.

Împreună, Victor și doamna bibliotecară au reușit chiar să pună de-o „clasă cititoare”. Dar vrei să știi cam cât de mică e biblioteca școlii?! Biiine, hai că nu e așa mică! Era odată cât o cămăruță, dar doamna bilbiotecară a dus lupte grele ca acum să fie cât o sală de clasă. Dar și mai eficientă a fost în dragostea de carte pe care le-a transmis-o copiilor, că la ultima măsurătoare tot prea mică rămăsese biblioteca. Cam atât de mică cât să trebuiască una în plus. Fix în curtea școlii! O bibliotecă imobilă de data asta, care să nu își ia tălpășița după o zi și să se mai întoarcă după o lună. Un loc care zi de zi să le deschidă copiilor pofta de a deschide o carte. O facem și pe asta în august!

„Am făcut multe proiecte în cei 7 ani de dinainte de BookTruck, dar niciunul nu mi-a adus o atât de mare satisfacție. Cred că fiecare copil merită o bibilotecă, fiecare copil merită un bibliotecar sau o bibliotecară care să îl călăuzească în lumea poveștilor și a cunoașterii. Sunt foarte entuziasmat de acest acest spațiu de lectură în curtea școlii și cred că, adunat cu eforturile doamnei bibliotecare, poate să facă diferența în a cultiva dragostea de carte a elevilor” - Victor Miron.

Împreună cu Asociația Cărțile pe Față

Înainte de a fi o asociație, Cărțile pe Față a fost o campanie de promovare a lecturii, inițiată de Victor Miron, în ianuarie 2014. Ideea din spate era de a încuraja oamenii să aibă o poză cu o carte pe față pe rețele de socializare, în ideea că acele cărți care ne plac ne reprezintă și ne recomandă mai tare decât aspectul fizic. De atunci, în cei șapte ani de activitate, Victor Miron și asociația sa au gândit și implementat: Citești în autobuz și călătorești gratuit, Clasa cititoare (unde elevii care deja iubesc cititul devin ambsadori ai lecturii la ei în școală), Clubul de lectură Vocea Cititorului, Cabinet Stomatologic Anti-Cariat, Service Auto cu bibliotecă, Gala Cititorilor, biblioteci în parcuri (Litle Free Library) și multe alte proiecte creative. Scopul Asociației Cărțile pe Față este ca în 10 ani, jumătate dintre români să ajungă să citească două cărți pe lună.

Află mai multe despre Victor și Asociația Cărțile pe Față pe blog.


AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENER STRATEGIC

PARTENERI

■ IB CARGO SRL ■ SYNERGY CONSTRUCT SRL ■ NIRAN CO PRODUCTS SRL ■