Seara celor 7 premii la Gala Societății Civile 2022

Eliza
31.12.2023

E o singură zi în an când se cade să îți lauzi singur munca și azi e ziua aia - dimineața de după Gala Societății Civile. După ce ai văzut Ateneul plin de chipurile colegilor care fac munca lui Sisif în România și dovedesc că se poate. Se poate să fie (mai) Bine și la noi!

Felicitări ONG-urilor partenere care aseară au urcat pe scenă! Ne-a crescut inima să vă vedem acolo, sus! Ne-am amintit cu drag de proiectele realizate împreună anul trecut. Felicitări nominalizaților, tuturor oamenilor de Bine care în fiecare zi răspândesc tot mai mult bine în comunitățile lor!

Cât despre noi, vrem să spunem doar atât - MULȚUMIM! Un an de Bine în ONG se vede în proiectele pe care le-ai crescut. Iar când aceste proiecte sunt văzute și apreciate la Gala Societății Civile, anul ăla e chiar grozav!

4 proiecte înscrise - 7 premii adunate = așa arată matematica lui 2021 la Asociația Zi de Bine!

A fost o seară de pomină și nu s-ar fi povestit dacă nu am fi avut susținerea partenerilor noștri strategici - Lidl România, E.ON și UniCredit Bank Romania - dacă nu am fi avut încrederea a sute de oameni care și-au donat zilele de naștere pentru cauzele noastre lunare sau care au trimis câte un sms cu textul SUS la 8845, dacă nu le-am fi avut aproape pe fetele de la The Public Advisors care răspândesc veștile bune despre noi până departe. Mulțumim tuturor pentru că ați făcut posibilă lista de onoare de mai jos!

****************

Proiect #LocDeBine - împreună cu Mihaela Chiper și Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale

Premiul I pentru Apărarea drepturilor individuale/ Premiul pentru Inovație/ Premiul Ashoka pentru Impact Social/ Marele Premiu

Nimic nu e mai traumatizant, mai mutilant și mai de neiertat decât un copil agresat. Un copil abuzat. Un copil violat. E cea mai mare trădare pentru însăși natura umană. Și se întâmplă inuman de des: una din cinci victime din dosarele trimise în judecată de procurorii români este un copil. Când drama unui copil ajunge într-un dosar la Parchet, este, paradoxal, și bine și rău. E bine, pentru că vinovații sunt chemați să răspundă. E rău și e greu pentru că fiecare copil povestește și repovestește chinul pe care l-a trăit. Sunt multe holuri de Parchete care răsună de plânsetele copiilor care povestesc prin ce au trecut. 

Pentru copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni penale am pornit proiectul #LocDeBine - o cameră dedicată audierii minorilor, după un protocol adaptat vârstei, de către un specialist intervievator, într-un spațiu amenajat cu elemente și materiale care să îl ajute să își spună povestea cu un risc cât mai mic de retraumatizare, după standarde europene. Într-un an de zile, am inaugurat 7 camere de audieri, la parchetele din Constanța, Vâlcea, Vrancea, Argeș, Sibiu, Mureș și Bacău. Proiectul celor șapte #LocurideBine pe care le-am realizat anul trecut a fost preluat în final de Ministerul Public, ceea ce înseamnă că Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii în toată țara!

 

Proiect #StudiourileFerentari - împreună cu Asociația Ferentari - Premiul New Entry

Vii pe lume într-o lume care nu e deloc prietenoasă. Acolo unde te-ai născut clădirile sunt meschin de mici, gri, murdare, îngrămădite. Acolo, sărăcia e mare și pericolele sunt multe: droguri, prostituție, violență. La școală nu prea ajung copiii. Ești un copil de Ferentari. Cum poți combate asta? 

Copiilor din Ferentari le trebuie teatrul. Fiecare oră petrecută la atelierele de teatru Playhood nu e doar evadare din ghetou, e cărămidă pusă la temelia unei lumi mai bune. Dar și teatrului îi trebuia o casă, un sediu cumsecade, un loc unde și mai mulți copii se pot aduna de pe străzi. Așa că l-am făcut noi - Studiourile Ferentari, un spațiu de 90 de metri pătrați și 3 camere în care am amenajat un studio audio, respectiv un studio foto/video, dotate cu toate echipamentele necesare pentru filmele și poveștile pe care puștii le au mereu de spus.

 

Proiect #OchiiCareNuSeUită - împreună cu AMAis - Premiul II al secțiunii Incluziune Socială

În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficiențe de vedere. În deplasările lor folosesc bastonul clasic, însă din cauza mediului construit inaccesibil, puțini sunt cei care ies din casă fără însoțitor. O realitate ce îi condamnă la o viață socială limitată. Tehnologia reprezintă poate cel mai important instrument în viața persoanelor cu dizabilități vizuale. 

Așa că, în luna Mai, împreună cu AMAis (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) am adus în România bastoanele inteligente WeWALK! 84 de nevăzători au primit aceste bastoane cu soft inteligent, tradus pentru prima dată în limba română, și au participat la traininguri la București, Cluj și Iași, în cadrul cărora au învățat cum să folosească aceste bastoane la potențialul lor maxim și să se bucure de mai multă independență în viața de zi cu zi.

 

Proiect #TeenLine - împreună cu Asociația Happy Minds - Premiul Ashoka pentru Impact Social

O statistică de acum doi ani spunea că, în România, 8 din 100 de liceeni s-au gândit la sinucidere. Am început anul 2021 vrând să le spunem adolescenților că nu trebuie să facă față singuri problemelor emoționale, anxietății și depresiei. CUM am făcut asta? Prin suport psiho-emoțional dedicat: helpline gratuit, cu acoperire națională, disponibil 24/7. Prin psihoeducație: o platformă online dedicată, populată cu articole și materiale video de la psihologici, informații de specialitate pe înțelesul tuturor.

Teen Line este primul proiect integrat de sănătate emoțională/prim ajutor emoțional din România dedicat adolescenților între 13 și 21 de ani.

***************

Nicio zi nu e ca ziua de azi, dar mai spunem o dată că Fiecare zi e Zi de Bine!

 

Abonare newsletter

Zi de zi adunăm povești, idei și inițiative pline de speranță și le punem într-un Jurnal de Bineri, care ajunge la voi în fiecare vineri, la țanc pentru un vibe pozitiv de weekend. Plus că aflați primii când mai lansăm un nou episod din podcastul Zi de Bine! Așa că abonați-vă și voi la newsletter!